איזון שמיעתי – שיטת AIT
איכות השמיעה קשורה להתנהגות שלנו, כפי שהוכח במחקרים רבים. ד"ר גיא ברארד, רופא א.א.ג מוביל בתחומו, חקר ומצא כי לעיתים המקור של בעיות קשב וריכוז, קשיי ויסות ובעיות התנהגות הוא בלתי צפוי, בשמיעה שלנו. לפני שניגשים לטיפול תרופתי, כדאי לבדוק האם שורש הבעיה הוא בשמיעה, ובטיפול קצר, בטוח, נעים ושאינו פולשני, לפתור אותה ולחוות שיפור משמעותי בכל תחומי החיים.
שמיעה משפיעה על ההתנהגות
מחקרים רבים מעידים כי קיים קשר ישיר בין איכות השמיעה לבין יכולת הלמידה, הוויסות החושי וההתנהגות באופן כללי – ילדים ומבוגרים בעלי רגישות שמיעתית נוטים להתפרצויות כעס, קשיי שינה, ונמצאים בסיכון גדול יותר לפתח בעיות קשב וריכוז וקשיים נוספים. במקרים רבים ילדים הסובלים מרגישות שמיעתית חווים גם רגישות חושית, המתבטאת ברגישות למגע של בד מסוים על העור, אכילה בררנית ואי סבילות לרעשים ולקולות, שלאוזן שאינה רגישה לא יפריעו. אצל ילדים צעירים מאוד הסובלים מרגישות שמיעתית, לרוב נראה פרט לקושי בוויסות חושי גם קשיים בלימוד השפה.
שיטת AIT לאיזון שמיעתי פותחה על ידי ד"ר גיא ברארד, רופא אף אוזן גרון צרפתי מוביל בתחומו, שחקר ומצא את הקשר הישיר בין איכות השמיעה לבין יכולת הקשב, הלמידה וההתנהגות. לפי מחקרים בכתבי עת עדכניים, התופעה נפוצה במיוחד: כל ילד חמישי סובל מרגישות תחושתית/שמיעתית גבוהה, המתבטאת בשמיעה טובה מדי של רעשי רקע (דוגמת תקתוק שעון או אפילו טון נשימה), חלשה מדי, או לחילופין – בשמיעה לא מאוזנת בשתי האוזניים. הרגישות השמיעתית מובילה לקשיים בוויסות הרגשי, תגובות לא פרופורציונליות לסיטואציות יום-יומיות, ולעיתים התנהגות קיצונית שעלולה להתבטא באלימות. ילדים הסובלים מהתופעה פעמים רבות מקוטלגים תחת בעיות התנהגותיות או הפרעות קשב וריכוז, בעוד שהגורם האמיתי והמקור להתנהגותם הוא בכלל בשמיעה. לכן, הבדיקה הראשונית שמומלץ לבצע היא בדיקת רגישות שמיעתית.
איך הטיפול עובד?
טיפול AIT לאיזון שמיעתי מאזן את המערכת שקולטת את כל הגירויים החיצוניים שהמוח שומע, ומעבד בצורה גבוהה או נמוכה מדי.
הטיפול נעים, קצר, בטוח ואינו פולשני: במהלך הטיפול, שמועבר במרכז על ידי רם גלבוע, מטפל מורשה מטעם ארגון ( The Berard AIT International Society (BAITIS)
, לטיפול בשיטה המטופלים מרכיבים אוזניות, ודרכן מאזינים למוזיקה שעברה עיבוד מיוחד על ידי מכשור ייעודי, ומושמעת בתדרים שונים. התהליך מאמן את שריר הרפלקס האקוסטי – שריר קטן שנמצא באוזן התיכונה ואחראי להגן עליה מפני רעשים חזקים – לשימוש ממוקד ויעיל, לסינון רעשי רקע ולתגובה מיטבית לרעשים חזקים.
הניסיון שלנו מוכיח, שגם ילדים המגיעים חסרי מוטיבציה ושבעים מטיפולים אחרים נוהגים לשתף פעולה – התהליך לא נחווה על ידם כטיפול אלא כאימון, ואינו מצריך שום מאמץ מצדם.
הטיפול נמשך 10 ימים רצופים וכולל שני מפגשים ביום, כשמשך כל מפגש הוא 30 דקות, במהלכן המטופלים מאזינים למוזיקה בתוכנית שהותאמה במיוחד עבורם. המטפל מלווה את התהליך לכל אורכו, תוך ייעוץ מקצועי ובדיקות שמיעה לפני או תוך כדי התהליך, כדי לדייק או לשנות את התוכנית הטיפולית בהתאם לתוצאות השמיעה. כבר במהלך הטיפול, ממפגש למפגש, אפשר לראות את השינוי, עד לסופו – כשהמוח מגיע לאיזון כמעט מושלם של קליטת הרעשים והגירויים החיצוניים.
התוצאה: בסיומו של תהליך קצר וממוקד, נעים ובטוח, המטופלים חווים שינוי עוצמתי ושיפור משמעותי בכל תחומי החיים – חלקם יחוו את השינוי תוך פרק זמן קצר מסיום הטיפול, וחלקם יחוו אותו תוך מספר חודשים עד חצי שנה מסיום הטיפול. אצל 90% מהמטופלים הטיפול יישמר לכל החיים, ללא צורך לחזור עליו.
היכן נראה את השיפור?
במישור הרגשי
שיפור הביטחון העצמי
הפחתה בכעסים, מתח ותגובות אימפולסיביות
הפחתה בחרדות ובחוסר שקט
שיפור התקשורת עם הסביבה ויכולת ההבעה
במישור הלימודי
הפחתה בעייפות ושיפור יכולת הקשב, הריכוז ומיקוד החשיבה
פיתוח מיומנויות הקריאה והכתיבה
פיתוח יכולת למידה תקנית ללא הסחות דעת והפרעות חיצוניות
במישור המוטורי
שיפור היציבות
פיתוח גמישות תנועות הגוף
שדרוג יכולות פיזיות כמו ריצה, קפיצה ועוד
במישור ההתנהגותי
איזון ההתנהגות והתגובות
הגברת השלווה והרוגע הפנימיים והחיצוניים
מניעת התפרצויות אלימות
שיפור מיומנויות חברתיות
הגברת היכולת ללמוד וליישם כישורי חיים וכישורים חברתיים
בואו נדבר:
מהם שלבי הטיפול?
מהלך הטיפול
לכל מטופל שנמצא מתאים לפרופיל הנדרש בבדיקת ההתאמה, המטפל המוסמך בשיטה, רם גלבוע, מתאים תוכנית טיפול אישית בהלימה מלאה לקשיים הספציפיים עמם מתמודד המטופל. לאחר מכן יוצאים לדרך, ומתחילים בסדרת טיפולים בת 10 מפגשים.
בדיקת התאמה
לפני תחילת ההליך הטיפולי אנו בודקים האם המטופל עונה על הקריטריונים הרלוונטיים לביצוע טיפול AIT לאיזון שמיעתי, ומנתחים את תוצאות בדיקת השמיעה שלו בהתאמה לקושי הרגשי, ההתנהגותי או הלימודי עמו הוא מתמודד.
פגישת היכרות
כדי לזהות את מקור הקושי של המטופלים, במטרה להתאים את הטיפול הנכון והמדויק עבורו, נערכת פגישת היכרות, במהלה מתבצעת בדיקה מקיפה, שאינה פולשנית, לבחינת רגישות שמיעתית.
*2 מפגשים ביום למשך עשרה ימים (20 מפגשים סה"כ).
כל מפגש אורך 30 דקות, אותן מעביר המטופל בהאזנה טיפולית, מטרת התהליך היא לאזן השמיעה על ידי "איזון/וויסות שמיעתי״.
· -התוצאות שומעות בעד עצמן- ·
במהלך השנים פגשנו אינספור מטופלים שחייהם השתנו מן הקצה אל הקצה כתוצאה מהטיפול.
במהלך השנים פגשנו אינספור מטופלים שחייהם השתנו מן הקצה אל הקצה כתוצאה מהטיפול.
ליווינו ילדים שלמדו לקרוא לאחר שנים של מאבק בדיסלקציה, נערים שהצליחו להתמודד עם בעיות קשב וריכוז והפסיקו את הטיפול התרופתי לעניין, הורים שרכשו כלים להתנהלות נכונה עם ילדיהם, ומבוגרים שפיתחו יכולות חברתיות והתגברו על חרדות, פוביות ופחדים של שנים. ובעיקר, זכינו לראות איך בסופו של תהליך נעים, ממוקד וקצר מועד, ילדים, בני נוער ומבוגרים כאחד יצאו ממשבצת בה תויגו שנים כבעלי הפרעה רגשית, חברתית או התנהגותית, ועברו לחיים מלאים, מאוזנים וטובים יותר.